RSW staat voor Regionale Scouting Wedstrijden. In onze regio (Amsterdam-Amstelland) hebben we er de naam Paroba aan gegeven.

Deze naam stamt nog uit de ‘oertijd’, toen Amsterdam nog zijn eigen GSW (Gewestelijke Scouting Wedstrijden) had, en het district Amstelland de DSW had en de naam “Paroba” gebruikte. Paroba is in scoutingtraditie ook weer een afkorting, namelijk van Partouille-, Ronde- en Bakswedstrijden. Landscouts hebben namelijk groepjes die patrouilles of rondes heten, waterscouts hebben bakken. Deze naam werd in 1989 opnieuw gebruikt en een begrip onze regio.

De wedstrijden in Amstelland bestaan al vele jaren en worden gehouden in het Amsterdamse Bos. Sinds 2008 zijn er geen losse GSW en DSW meer, maar zijn de Regionale wedstrijden geboren. De krachten zijn gebundeld en dus nog meer deelnemers en groepen uit de hele regio doen mee met het leukste regionale evenement van Amsterdam-Amstelland!

Tijdens de Regionale Scouting Wedstrijden moeten de ploegen (paroba’s) zichzelf bewijzen door middel van het zelfstandig kamperen. De ploegen maken daarbij zelf hun kampkeuken van pionierhout, koken hun eigen voedsel en lopen een hike. Door het juist uitvoeren van opdrachten en meedoen met spelletjes, kunnen ze punten verdienen. Ook wordt er gelet op samenwerking, sfeer, hygiëne en andere zaken door een kundige jury. De beste ploeg met de meeste punten wint de Paroba en mag samen met de nummer 2 en 3 naar de LSW (Landelijke Scouting Wedstrijden).

Sinds 2015 is er een nieuwe dimensie aan de Paroba toegevoegd, de Paroba XL. Een vervolg op de Paroba voor deelnemers in de leeftijd van 15 tot en met 18 jaar. Ook de explorers zetten zelf hun kampement op en bereiden zelf hun maaltijd. Hoewel de Paroba XL gelijktijdig met de Paroba plaatsvindt en de algemene programmaonderdelen gezamenlijk worden gedaan, wordt er daarnaast een uitdagend programma aangeboden op explo-niveau.

Dus doe mee en schrijf je in!