RSW staat voor Regionale Scouting Wedstrijden.

In onze regio (Amsterdam-Amstelland) hebben we er de naam Paroba aan gegeven.

Deze naam ( Regionale Scouting Wedstrijden) stamt nog uit de “oertijd”, toen Amsterdam nog zijn eigen GSW (Gewestelijke Scouting Wedstrijden) had, en het district Amstelland de DSW had en de naam “Paroba” gebruikte. Paroba is in scoutingtraditie ook weer een afkorting, namelijk van Partouille-, Ronde- en Bakswedstrijden. “Land”scouts hebben namelijk groepjes die patrouilles of rondes heten, “water”scouts hebben bakken. Deze naam werd in 1989 opnieuw gebruikt en een begrip onze regio.

De wedstrijden in Amstelland bestaan al vele jaren en wordt gehouden in het Amsterdamse Bos. Sinds 2008 zijn er geen losse GSW en DSW meer, maar zijn de Regionale wedstrijden geboren. De krachten zijn gebundeld en dus nog meer deelnemers en groepen uit de hele regio die mee doen met het leukste Regionale evenement van Amsterdam-Amstelland!

Tijdens de Regionale Scouting Wedstrijden moeten de ploegen (paroba’s) zichzelf bewijzen door middel van het zelfstandig kamperen. De ploegen maken daarbij zelf hun kampkeuken van pionierhout, koken hun eigen voedsel op houtvuur, en lopen een hike. Door het juist uitvoeren van opdrachten en meedoen met spelletjes, kunnen ze punten verdienen. Ook wordt er gelet op samenwerking, sfeer, hygiëne en andere zaken door een kundige jury. De beste ploeg met de meeste meeste punten wint de Paroba en mag samen met de nummer 2 en 3 naar de LSW (Landelijke Scouting Wedstrijden).